stofwisseling versnellen

Stofwisseling versnellen? 8 Manieren Voor Een Extra Boost

Stofwisseling versnellen

Je stofwisseling versnellen is een belangrijk onderdeel als je gewicht wil verliezen. Een trage stofwisseling is niet wat je nodig hebt als je wil afvallen.

De stofwisseling is verantwoordelijk voor de voedingsstoffen die worden omgezet in je lichaam tot bruikbare stoffen. Tijdens de stofwisseling worden de calorieën verbrand.

Wanneer dit proces traag zijn werking doet krijgen we dus vlugger vet in ons lichaam.

De koolhydraten, eiwitten en vetten worden dus niet snel genoeg omgezet in energie. Sommige mensen hebben zonder dat ze het weten een traag werkende schildklier ook wel hypothyreoïdie genoemd.

Dit probleem zorgt voor een trage stofwisseling. Dit kan alleen aangetoond worden via een bloedonderzoek en kan perfect met medicatie verholpen worden.

Maar een stofwisseling kan je makkelijk versnellen door de juiste voeding.Lees verder…

Wat is je stofwisseling of metabolisme eigenlijk

De stofwisseling of metabolisme is een mechanisme van aanvoer van bouwstoffen en het afvoeren van afvalstoffen met als doel het produceren van energie.

De snelheid van de stofwisseling bepaald de hoeveelheid energie dat het lichaam verbrandt om optimaal te functioneren. Hoe sneller je stofwisseling, hoe meer energie je nodig hebt dat gehaald wordt uit voedingsstoffen of uit opgeslagen vet.

Als je meer eet dan nodig en heb je een trage stofwisseling dan zal je energie niet worden gebruikt maar omgezet worden in lichaamsvet.

Je stofwisselingsproces en de factoren

Je stofwisseling versnellen is afhankelijk van bepaalde factoren, die je stofwisseling kan vertragen of versnellen.

 • Spiermassa vraagt meer energie. Mannen hebben dus het voordeel een snellere stofwisseling te hebben dan vrouwen, aangezien ze van nature meer spieren hebben. Ook hebben mensen die groter zijn een hoger energie verbruik.
 • Stofwisselingsziekten: De ziekte van graves of de ziekte van hashimoto zijn beide stofwisselingsziekten die je schildklier sneller of trager kunnen doen werken. Het is dan ook via een arts en bloedafname dat deze ziekte kan opgespoord worden. Een behandeling met medicatie is dan aangewezen. In ergere gevallen zal een operatie noodzakelijk zijn zoals het verwijderen van de schildklier. Deze stofwisselingsziekten zijn perfect behandelbaar.
 • Leeftijd speelt ook een belangrijke rol in ons stofwisselingsproces. Jongere mensen vernieuwen sneller cellen en daar is dus meer energie voor nodig. Met het ouder worden zwakt dit proces af en ga je dus minder snel aan celvernieuwing doen en minder energie verbruiken met een tragere stofwisseling tot gevolg.

Stofwisseling versnellen en afvallen

Een snellere stofwisseling zorgt ervoor dat je dus meer calorieën gaat verbranden. Hoe sneller je verbranding hoe minder vet je zal opslaan in je lichaam.

Heb je echter een trage stofwisseling dan zal je minder calorieën verbranden.

Je moet er dus voor zorgen dat je de stofwisseling gaat versnellen en dit kan ! Lees in dit artikel hoe je met de juiste tips je stofwisseling kan versnellen, hoe de juiste voeding en combinatie ervoor zal zorgen dat je meer calorieën zal verbranden en zo je stofwisseling versnellen een feit wordt.

Wil je aan de slag met ingrediënten die de vetverbranding maximaal stimuleren en je stofwisseling versnellen? Download dan ons ebook!

 

Je stofwisseling versnellen met deze 8 bruikbare tips

1. Eet 4-6 maaltijden per dag

Stofwisseling versnellen? Je moet voldoende eten, eet je te weinig zal je je stofwisseling vertragen, het lichaam is een mechanisme die afgesteld is op overleven, als je te weinig eet zal je lichaam enorm zuinig omspringen met je energie om dit op een later tijdstip te kunnen gebruiken.

Weinig eten of niet meer dan 2 maaltijden eten zal je niet ten goede komen om te gaan afvallen. Jezelf uithongeren met een crashdieet is dus het slechtste wat je kan doen voor je stofwisseling.

Het is niet hoeveel je eet maar vooral wat je eet, het moet een goede balans kennen en er moet genoeg variatie inzitten mits het de juiste voedingsstoffen zijn.

Probeer om kleinere porties te eten en dit zelfs tot 6 keer per dag, je stofwisseling zal er enorm van gaan versnellen en je zal op een gezonde en verantwoorde manier omgaan met je energie en vet verbranding.

2. Eet de juiste voedingsmiddelen

Als het om afvallen gaat dan staat voeding garant voor je succes. De kunst is voeding te eten die je stofwisseling hard aan het werk zet en combineer dit met voeding die je een voldaan gevoel geven voor een langere periode.

Hieronder enkele voedingsmiddelen die je niet mag eten:

 • Eenvoudige koolhydraten
 • Brood
 • Pasta
 • Suikers

Wat kan je wel eten:

 • Vlees en vis
 • Noten
 • Bonen
 • Eiwitten algemeen

Dit zijn maar enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die je wel en niet kan eten om je stofwisseling versnellen mogelijk te maken.

In gezonde voeding zitten veel vezels die geven je een langer voldaan waardoor je minder snel honger zal krijgen.

3. Je stofwisseling versnellen? Sla je ontbijt nooit over

Bij het opstaan is het enorm belangrijk goed te ontbijten, het zal je stofwisseling versnellen. Veel mensen hebben het moeilijk om in de morgen te ontbijten en drinken liever gewoon een kopje koffie, niks mis aan maar je moet echt eten.

Je lichaam heeft nood aan een stevig ontbijt met eiwitten en voedingsvezels het geeft je stofwisseling een enorme boost en het is net dat wat we willen bereiken.

Wanneer je niet gaat ontbijten blijft je stofwisseling op een laag tempo en kom je niet tot de juiste verbranding. Je stofwisseling versnellen is dan onmogelijk.

4. Zorg dat je spieren niet afbreken

Deze titel klinkt misschien wat vreemd maar veel mensen denken dat ze door niet te eten vet verbranden. Deels is dit niet waar, wanneer je jezelf gaat uithongeren gaat je lichaam de grootste energiebron nemen en dat zijn je spieren.

Bij veel crashdieëten zie je dat mensen veel spiervezels zijn verloren en dat is niet de bedoeling, we willen vet verbranden.

Hoe meer spieren je in je lichaam hebt hoe sneller je stofwisseling gaat omdat spieren meer calorieën opeisen.

Spieren zijn dus een belangrijke factor bij het verkijgen van een snelle stofwisseling. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een bodybuilder te worden maar de spieren die we van nature uit hebben die mogen we niet gebruiken als energiebron.

5. Zorg voor voldoende slaap

Slaap is enorm belangrijk voor lichaam en geest, zonder slaap zouden we het niet lang volhouden. We nemen aan dat de meeste mensen tussen de 7-9 slaap nodig hebben om een goed herstel te garanderen.

Slaap je minder zal je lichaam verstoord geraken en niet op de juiste manier je calorieën verbranden.

Bij slaaptekort ga je ook twee hormonen activeren Ghreline en Leptine. Ghreline geeft je hersenen een signiaal dat het tijd is om te eten bij slaaptekort.

Leptine gaat dalen en geeft jou ook een honger gevoel. Zorg dus voor voldoende nachtrust.

6. Drink voldoende water

Water is zeer belangrijk in het dagelijks leven. Bij een lichte dehydratatie gaat je stofwisseling vertragen.

Zorg dat je 2 liter water per dag drinkt het zal je stofwisseling versnellen en je huid wordt er mooier door. Het zorgt er ook voor dat je meer vocht zal verliezen.

7. Vermijd crashdiëten

stofwisseling versnellen

Een crashdieet is een aanslag op je stofwisseling. Door de enorm lage calorie inname zal je op korte termijn snel afvallen maar alleen ten koste van je spieren.

Je gaat je lichaam leren om langzaam calorieën te verbranden.

Een crashdieet is nooit lang vol te houden wanneer je dan terug gewoon begint te eten gaat je stofwisseling een stuk trager met het jojo effect als gevolg. De verloren kilo’s zullen er snel terug aanzitten.

8. Drink zwarte koffie

Stofwisseling versnellen kan door koffie. Het bevat veel belangrijke antioxidanten  en het versneld ook je stofwisseling door de cafeïne.

Het is natuurlijk belangrijk je koffie te drinken zonder suiker, volle melk of room.

Cafeïne heeft wel de eigenschap vochtafdrijvend te zijn dus genoeg water drinken is de boodschap.

Tot slot

Als je een trage stofwisseling hebt zal je je levenswijze toch moeten veranderen, niet iedereen heeft het geluk een snelle stofwisseling te hebben.

Met de juiste voeding, volgorde en combinatie kan je al heel wat bereiken om je stofwisseling te versnellen.

Beter nog je zal aan een hoog tempo vet verbranden en je verloren gewicht nooit terug zien komen.

Daarom kies je best voor het Mentale Dieet PlanHet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en studie naar onze evolutie.

Dit dieet of levenswijze zorgt ervoor dat je lichaam op een snel tempo vet gaat verbranden.

 

 

 

Geef een reactie

Leave A Response

* Denotes Required Field